Waarom smaakt mijn mosterd anders dan normaal?
Het product mosterd
Mosterd is een eeuwenoud product en kent een rijke historie. Bij de productie van mosterd wordt mosterdzaad gebruikt. Het mosterdzaad maakt een belangrijk deel uit van de receptuur. Bij elke oogst kan de samenstelling van het zaad ten opzichte van andere oogstgebieden en voorgaande oogsten licht verschillen. Hierdoor kan er in de mosterd die er mee gemaakt wordt ook een verschil in smaak waargenomen worden. Deze smaakvarianties zijn doorgaans vrij klein.
Ontwikkeling van mosterd
Een groter effect op de smaak komt door de leeftijd van de mosterd. Verse mosterd is een stuk scherper dan mosterd die al wat ouder is. Normaal gesproken is de mosterd die je in de winkel koopt al enkele maanden oud en heeft een volle en rijpe smaak. Koop je een potje mosterd dat net gemaakt is, dan zal deze scherper van smaak zijn. Koop je een potje dat weer (veel) ouder is, dan zal deze een meer afgeronde scherpte hebben. Normaal gesproken valt de wisseling in smaak niet op, maar juist in de gevallen dat bijvoorbeeld de voorraden in de winkel snel opraken en er nieuwe mosterd besteld wordt, kun je merken dat deze mosterd sterker van smaak is dan dat je gewend bent. Dit smaakverloop is een natuurlijk proces dat bij mosterd hoort en enkel bij grote verschillen van onderlinge leeftijden merkbaar.
De Tip
Als je mosterd in de koelkast bewaart, blijft de scherpe smaak langer bewaard. Ook kun je een pas gekocht potje in de koelkast bewaren. Het rijpingsproces wordt daarmee extra vertraagd. Heb je een potje dat erg ”jong” is en daardoor wellicht juist té scherp, dan kun je het potje het best even buiten de koelkast bewaren.