Voor dit recept kun je verschillende soorten tomaten gebruiken. Bij dit gerecht worden drie soorten tomatensalades gemaakt, die weer op met allerlei smaken besmeerd stokbrood gelegd worden. Zo heb je een veelvoud aan smaken en een mooi uitziend gerecht, waarmee je zelf eindeloos kunt variëren en experimenteren.
Halveer de tomaten en snij de zaden eruit. Snij de tomaat in kleine gelijke stukjes van circa 1 bij 1 cm en doe ze in een kom. Groter mag, maar dan valt de tomaat makkelijker van het broodje… Als je minitomaatjes gebruikt, staan halve of kwart tomaatjes ook erg mooi. Voeg een snuf Italiaanse tuinkruiden en een ruime hoeveelheid olijfolie toe. De salade mag gerust wat ‘nat’ zijn. Bij het beleggen van de broodjes trekt het vocht deels in het stokbrood. Verdeel de inhoud over drie kommetjes. Snij de plak ham in kleine reepjes. Voeg deze in de eerste kom toe en roer de ingrediënten voorzichtig om. Snij de sjalot doormidden en snipper de helften in dunne ringen. Voeg deze in de tweede kom toe en roer ook deze ingrediënten voorzichtig om. Pel de knoflookteen en snipper hem in dunne reepjes. Voeg deze in de derde kom toe en roer weer de ingrediënten voorzichtig om. Laat de salades even rusten en snijd het stokbrood in plakken. Grill de stokbroodsneetjes licht krokant en laat ze kort afkoelen, zodat de hitte er wat van af is. Besmeer de gegrilde sneetjes met de verschillende Marne Mosterdsauzen en beleg ze met de verschillende tomatensalades.