Toekomstvisie

Marne bouwt aan de toekomst

Woensdagmiddag 13 juli 2022 is de eerste Groene muur van mosterdmaker Marne Mosterd geopend in het bijzijn van commercieel manager Epke Bouma, initiatiefnemer Groene muur René Notenbomer van Save Lodge en kinderburgemeester Samuel. De klimaatslimme muur is onderdeel van een reeks duurzame en circulaire oplossingen waarmee Marne Mosterd een bijdrage wil leveren aan een groene maatschappij. De muur is door de kinderburgemeester overgedragen aan de kinderen van de medewerkers, omdat zij de toekomst vertegenwoordigen en hen zodanig willen betrekken bij het belang van biodiversiteit en gezonde voeding.

Opening

Op woensdagmiddag opende Marne Mosterd in het bijzijn van medewerkers en betrokkenen de nieuwe Groene muur op het terrein van de mosterdmakerij. Commercieel manager Epke Bouma wil met deze duurzame oplossing een bijdrage leveren aan de maatschappij. “Enkele kernwaardes van Marne Mosterd zijn respect voor mens en milieu en betrokkenheid. Vanuit deze waardes zijn we samen met Save Lodge een pilot gestart voor een groene muur.

Deze is volledig circulair en is een toevoeging op de reeks eerder gerealiseerde duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en hergebruik van afvalstromen”, aldus Bouma. Kinderburgemeester Samuel opende de muur met een kleine toespraak en plaatste samen met twee kinderen van medewerkers, het laatste plantje die de muur afmaakt. Daarna droeg hij de muur over aan de kinderen van de medewerkers. Als toekomstige consumenten, wil Marne de kinderen graag betrekken bij een beter klimaat en gezonde voeding.

Groene muur

De Groningse start-up Save Lodge maakt klimaatslimme muren voor gebouwen en openbare ruimtes. De plantenmuren zijn gemaakt van plastic afval en kunnen gebruikt worden als onderdeel voor kantoorruimtes, als schutting of scheidingswand. “Zo kunnen mensen in hun pand of achtertuin zorgen voor een beter milieu en werk maken van het plastic afvalprobleem” zegt René Notenbomer één van de initiatiefnemers van Save Lodge. De plantenbakken worden gemaakt van gerecycled plastic dat anders wordt verbrand. De grond in de plantenbakken is van gefermenteerd groen restafval (bijv. maaigras en groen afval uit sloten). Het groen in de bakken neemt CO2 uit de lucht en zorgt voor vergroening en verkoeling van steden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat klanten, bedrijven en particulieren, kant-en-klare groene muren afnemen en hier zelf mee gaan bouwen. De plantenmuur bij Marne mosterd is één van de pilotprojecten en is voor de mosterdmakerij een onderdeel van het verduurzamingstraject van de fabriek.

Goede oplossingen? 

Heb jij nog goede ideeën of oplossingen voor Marne dan horen wij het graag. We moeten met zijn allen zorgen voor de planeet en onze bijdrage leveren. Maar voor vragen mag je ook altijd een bericht sturen. 

Marne Mosterd

Marne Mosterd kent een rijke geschiedenis. Ruim een eeuw geleden startten drie heren in de buurt van Kloosterburen de fabriek om de lokale economie een impuls te geven. Naast werkgelegenheid zorgde de fabriek ook voor een verkoopkanaal van mosterdzaad van lokale boeren. De mosterd staat in alle Nederlandse supermarkten en wordt over de hele wereld geëxporteerd. Marne heeft altijd een actief MVO-beleid gevoerd. Zo wordt afvalwater bespaard, krijgen afvalstromen een tweede leven, zijn er zonnepanelen aangelegd en wordt het afval van mosterd verwerkt tot veevoer of biogas.

Op 11 april 2017 hebben wij de eerste paal geslagen voor uitbreiding van onze logistieke hal. Met deze uitbreiding gaan wij de ambities voor de toekomst verder vormgeven: groei op landelijk en internationaal niveau. In de bestaande hal ontstaat door de nieuwbouw meer ruimte om het ambacht binnen de moderne productietechnieken voort te zetten.

De eerste paal van deze nieuwe hal werd door onze medewerker Rikus Hoving geslagen. Rikus werkte al 45 jaar bij Marne en was daarmee onze trouwste en oudst gediende.

Marne kan bogen op een rijke historie waarbij zij haar roots in Groningen nooit heeft verlaten. Vertrek uit Groningen is dan ook nooit een optie geweest. Met het vergroten van het bestaande pand op het huidige terrein, verbindt Marne zich ook voor de toekomst aan Groningen. Een toekomst die we met vertrouwen tegemoet zien!

In juli 2018 heeft de officiële opening plaatsgevonden en sindsdien is de hal volop in gebruik.

De lekkerste recepten maak je met mosterd