Wat is het verschil tussen Groninger en Limburgse mosterd?
Verschil tussen Groninger en Limburgse mosterd
Je hebt vast wel een potje in je keukenkast staan, maar de kans is groot dat je niet precies weet welk type mosterd dat eigenlijk is. Laat staan dat je het specifieke verschil weet tussen al die verschillende soorten. Daarom helpen wij je graag op weg en vertellen we je alles over het verschil tussen de Groninger en Limburgse mosterd. Natuurlijk leggen we je ook uit wanneer je welke soort gebruikt.
Groninger mosterd
Bij het maken van Groninger mosterd worden de mosterdzaadjes slechts grof gemalen. Dit zorgt ervoor dat je de zaadjes deels kunt proeven in de mosterd. Dat geeft niet alleen een kenmerkende textuur maar ook een pittige en scherpe smaak. Daarbij zorgen de grove zaden ervoor dat de mosterd er uitnodigend uitziet. Het recept voor Groninger mosterd is uniek en mag enkel gemaakt worden door Marne mosterd. Het is de meest populaire mosterd van Marne. Het recept bestaat al ruim 128 jaar. Uiteraard is het recept door de jaren heen verder ontwikkeld, maar de basis is na al die jaren nog steeds hetzelfde. Proeven? De mosterd smaakt erg lekker bij roodvlees, vis en kaas.
Limburgse mosterd
Limburgse mosterd wordt ook exclusief door Marne gemaakt en heeft een mildere smaak. Dat komt doordat de mosterdzaden niet worden gemalen, maar in natuurlijke azijn geweld. Dit zorgt ervoor dat de Limburgse mosterd hele mosterdzaden bevat. Wanneer je een hap van de mosterd neemt, kunnen de zaden in je mond exploderen wat zorgt voor een scherpe smaaksensatie. Desalniettemin kan de smaak van het product omschreven worden als mild, juist doordat de zaden niet gemalen zijn. Omdat de mosterd gehele mosterdzaden bevat is Limburgse mosterd heel geschikt om te verwerken in sauzen of dressings.
Het verschil tussen Groninger en Limburgse mosterd
Zowel de Groninger als Limburgse mosterd mogen dus enkel en alleen in de fabriek van Marne Mosterd gemaakt worden. Dat is opvallend, omdat de mosterdmakerij in Groningen en dus niet Limburg staat. De naam van de mosterd verwijst dus niet naar de herkomst van het product. Wel verwijst de naam naar de herkomst van het originele recept.
Limburgse mosterd komt van origine namelijk ook echt uit Limburg. Uit Gulpen om precies te zijn. De mosterdfabriek van Marne kocht het originele recept op toen de Gulpenaren zich wilden focussen op de bekende bierbrouwerij. Dat verklaart vast waarom een goed glas bier zo goed smaakt bij snacks met mosterd.
Naast de herkomst van het recept, verschillen Groninger en Limburgse mosterd ook in bereidingswijze. Het grote verschil ertussen is dat bij de Groninger de mosterdzaden gemalen worden en bij de Limburgse niet. Limburgse mosterd bevat geen gemalen mosterdzaden, maar is uniek in zijn soort doordat de mosterdzaden in natuurlijk azijn worden geweld.