Voor scholieren
Marne voor alle mosterd weetjes!
Wil jij je spreekbeurt doen over Mosterd, dan hebben wij de informatie alvast voor je verzameld. De tekst en plaatjes komen uit het boek: Mosterd van de schrijver André Delcart.
Enige informatie over mosterd:
Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, zout en kruiden. De scherpte van de mosterd komt door het mosterdzaad. Er zijn verschillende soorten mosterdzaad. De meest gebruikten zijn geel mosterdzaad, bruin mosterdzaad en oriëntaal mosterdzaad. Onze mosterd bevat een combinatie van al deze 3 soorten.
De azijn zorgt dat de mosterd wat zurig smaakt. Door verschillende soorten azijn te gebruiken, krijg je een wat andere smaak. Denk aan appelazijn, wijnazijn, kruidenazijn. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer soorten.
Mosterd is tegenwoordig een smaakmaker en wordt veel in de keuken gebruikt. Daarnaast eten we het natuurlijk ook op snacks, zoals kaas, kroketten, bitterballen, gehaktballen enz. Door mosterd te gebruiken bij de vette “hap” verteerd het eten beter, dit komt omdat er in mosterdzaad etherische oliën zitten. (Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt).
Vroeger was mosterd een geneesmiddel. Bij de natuurgenezers wordt mosterd nu ook nog veel voorgeschreven. Mosterdzaad kan bloeddruk verlagend werken.
Klik op de afbeelding om te vergroten
Als de mosterd bij ons in de fabriek gemaakt is wordt het verpakt in verschillende potjes, tubes en emmers, maar ook in tanks van 1000 kg of zelfs in tankwagens van 25.000 kg. De potjes, tubes en emmers gaan naar verschillende distributie centra van inkoop-bedrijven en daar vanuit gaat het naar de winkels. De mosterd in de grote verpakkingen (tanks en tankwagens) worden vaak verder verwerkt in sauzen, zoals bijvoorbeeld mayonaise.
Zelf kun je ook mosterd maken door verschillende ingrediënten te mixen. Het mosterdzaad moet je dan eerst weken in de azijn en water en daarna malen.